Julen är ledighet från skolan, kanske ledigt från jobbet, mycket god mat, julklappar och mycket härlig tid tillsammans. Denna tid tillsammans skulle kunna vara en tid att återhämta sig från alla krav som ställs på barnen i skolan och föräldrarna i arbetet. Men …
… tyvärr kan julen bli allt annat än återhämtning. Med höga krav på hur det ska vara kan stressen bli större än annars. Föräldrar som gör allt för att det ska bli den bästa julen någonsin. Alla krav som vi har på den perfekta julen kan bli övermäktigt. Om vi dessutom förväntar oss att barnen ska visa enorm tacksamhet för alla ansträngningar finns det risk för att vi blir besvikna. Läs gärna Petras inlägg om “Varför blir barnen aldrig nöjda?”
Jag tror det är viktigt att vi inser att barn är barn. Det kan vara svårt att leva upp till våra förväntningar. Det jag har lärt mig genom åren är att barn egentligen inte har så höga krav på julen egentligen. Julen avgörs inte av hur många klappar det ligger under granen eller vem som har lagat mest hemlagat. Att ha mycket tid tillsammans och bara njuta av dagarna räcker väldigt långt. En tradition som våra barn har uppskattat är att välja gåvor i Unicefs gåvoshop. Vi har också sedan två år tillbaka valt att vara världsföräldrar. Att skänka kläder till de som har det svårare görs under hela året.
Många har inte ens möjlighet att uppleva en jul som ens är i närheten av en God Jul. Att inte få vara i förskolan/skolan innebär att de inte blir mätta och får någon omtanke under dagen. Deras tillvaro är något som inget barn skulle behöva få uppleva. Kanske har de föräldrar som väljer att dricka för mycket alkohol under julen. Kanske har de föräldrar som inte har råd att ens få mat på bordet. Här har vi i omgivningen betydelse. Har du ett barn som gärna är hemma hos er på julen? Välkomna barnet och låt dem ringa hem och fråga om det är ok att de äter med sin kompis. Jag gillar när Lars H Gustafsson beskriver betydelsen av att öppna upp våra hem för kompisar. Det är ett bra sätt att skapa gemenskap med alla som barnen umgås med oavsett vilken familj barnet kommer från. Han förmedlar också klokheter när det gäller att barn har tråkigt. Ni vet när barnen inte får spela tv-spel eller liknande så säger de att de inte har något att göra-de har det tråkigt. Lars menar att när de har tråkigt då väcks deras kreativitet. Det brukar jag tänka på och faktiskt inte se att ha tråkigt som något jag behöver fixa.
Om jag skulle få önska något så är det att alla barn ska få växa upp med vuxna som ser dem, lyssnar på dem, bekräftar dem, förstå dem, respekterar dem och tar dem på allvar. Jag skulle önska att alla föräldrar var intresserade av att ta reda på vem deras barn är och var ärliga med vem de själva är. (Det spelar roll vad du tycker) Jag önskar att alla fick uppleva ömsesidig respekt. Dessa önskningar kostar inga pengar men det kräver lite mod eftersom det innebär att vara sårbar och öppna hjärtat.
Endel väljer att följa sina hjärtan under julen och gör allt de kan för att så många som möjligt ska få ha en God Jul. Jag tänker på “Hampus” mamma som i Västerbottens Kurirens serie om fattigdom förra året berättade om sin situation och därmed fick hjälp. Mamman valde i år att ge tillbaka genom att starta Julklappshjälpen i Umeå. Många familjer har blivit hjälpta genom det initiativet tack vare många givare. Jag tänker också på de som lämnar mat i kylarna på ICA Gourmet i Umeå. Jag tänker på alla som ställde upp och spelade på VIP-galan i Umeå och de som lämnade bidrag. Vid det tillfället var Umeåborna också väldigt tydliga med att Rasism inte hör hemma i Umeå. Motståndet mot nynazisterna var enhälligt.
Jag vill önska er och era barn en god fortsättning och Ett Gott Nytt År.