fbpx

Fortsättning stärka barn vid problemlösning

För det första behöver vi ta oss tid att prata med våra barn. Vilket inte alltid är det lättaste eftersom det är så otroligt mycket vi ska hinna med. En undersökning som gjordes i USA visade att föräldrar ägnade 6 minuter per dag åt att prata med sitt barn. Detta efter att de räknat bort samtal som handlade om tillsägelser, utskällningar osv.

När barnen sedan kommer med problem till oss är det viktigt att vi är intresserade av det de berättar. Att vi är nyfikna på det de har varit med om utan att lägga in våra egna värderingar eller bedömningar.

Att sätta ord på barnets känslor är ett sätt att både bekräfta det de känner och att just sätta ord på känslorna. Vi vet ju inte vad de känner så vi får helt enkelt fråga oss fram tills vi hittat rätt.

Vad vill barnet ska hända, vilket mål har det?

Hur ska det ta sig till målet? Vilka förslag på lösningar har barnet? Vilka konsekvenser tror barnet att de olika lösningarna kan få?

Följ sedan upp hur det har gått om barnet vill prata om det.

Kan jag inte lägga mig i som förälder? Självklart vi är ju mänskliga och de är ju våra barn. För att barnen ska bli självständiga och känna att de klarar av situationer är det viktigt att de är i centrum. Om vi som föräldrar vill komma med förslag kan vi göra det i slutet. Då kan vi fråga om barnet vill höra vårt förslag. Men om vi under hela samtalet tänker ut vår “briljanta” lösning finns det en risk att vi faktiskt inte lyssnar på barnet. Så i första hand lyssna och i sista hand tänka ut den “briljanta” lösningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.