Att spendera tid tillsammans med familjen är värdefullt både för föräldrar och barn. Vad vi gör av denna tid tror jag har mindre betydelse. Min upplevelse är att barnen värdesätter tid tillsammans mer än själva aktiviteten även om själva aktiviteten naturligtvis kan sätta en guldkant på det hela.
Så nu tänkte jag sätta lite guldkant på vardagen genom att dela med mig av lite idéer.
Vi hade en period i vår familj där helgerna blev allt annat är roliga. Det fanns många viljor och ofta var de fler som blev missnöjda än nöjda med det helgen gav. Då kom vi fram till att vi ville ha en förändring och plötsligt var “önskestunden” uppfunnen. Varje helg startade med att vi samlades och var och en fick lägga fram två önskningar om vad de ville att helgen skulle innehålla. Utgångspunkten var att alla önskningar skulle gå att uppfylla utan att det kostade pengar även om det ibland kunde förekomma önskningar så som badhusbesök och liknande men då var de önskningar som man inte självklart kunde få uppfyllda. Besök på leksaksbutik kunde finnas med men då var det ett “tittbesök”, dvs vi gick runt och tittade på alla leksaker utan att köpa. Önskningarna kunde både vara sådant man ville göra själv, i mitt fall läsa en bok i lugn och ro, eller sådant som inkluderade flera, i mitt fall ta en promenad med familjen till en “godislada”. Äta godis brukade ingå i något av barnens önskningar. Barnen var smarta nog att önska olika saker eftersom de visste att de var inkluderade i de andras önskningar 😉 Alla i familjen brukade sedan försöka uppfylla både sina egna önskningar men också andras. Oftast när vi på söndagskväll utvärderade helgen brukade de flestas önskningar ha blivit uppfyllda.
När vi nu har tid för familjen finns massor att göra och jag tänkte komma med några förslag, sedan ser jag fram emot att ni fyller på min lista så att vi alla kan få ta del av fler förslag.
Geocaching: Gå in på geocaching.com och se var det finns skatter i närheten av ert hem. Ta med små skatter som ni tar med er till dessa platser. Det brukar finnas en liten låda med “skatter” som man kan ta ifrån och ersätta med egna skatter. Skriv in din postkod på sidan och ni får fram de “skatter” som finns i närheten av ert hem.
Grottupptäckt: Kolla upp om det finns någon grotta i eran närhet. Jag gillar att ta med familjen till Tjuv-Antes grotta utanför Nordmaling.
Att gå på upptäcktsfärd i skogen och söka olika bär (inte riktigt än) , växter, insekter och så vidare. Att ha med sig lite ved, eller samla sådant som går att elda och tända en brasa för att grilla något brukar förgylla utflykten.
Samla ihop ett gäng på minst 12 deltagare för att beställa en gratis kurs med “Hitta vilse” kan jag rekommendera. Då får barnen lära sig hur de kan göra ifall de går vilse. Det är civilförsvaret som ordnar dessa kurser, läs mer här.
Att upptäcka nya lekplatser brukar uppskattas av de yngre barnen.
Gå på promenad med de lite äldre barnen. En uppskattad aktivitet då det inte kräver ögonkontakt medan man pratar. Här kan man få ett guldtillfälle att lära känna sitt barn lite extra.
Spela fotboll, landhockey och så vidare. Brukar uppskattas av både de egna barnen och andras.
Cykla till närliggande museum eller liknande. För vår del är det en tur till Energicentrum som brukar uppskattas.
Besöka en bondgård brukar uppskattas av de flesta. Kom ihåg att ta med stövlar 😉
Se på en sport som ni tidigare inte har sett på. I vårt fall blev det amerikansk fotboll.
Om du har ett aktivt barn som är väldigt fysisk, kanske puttar mer än vad du skulle önska och så vidare. Fixa några madrasser och arrangera brottningsmatcher. Då får barnet tillgodose sitt behov av närhet och kontakt men också av lek och bus.
Ta hjälp av barnens fantasi och din egna och skapa fantastiska dagar tillsammans. Se till att klä på er efter väder och ta med vätska och fika.
När vi inte hade möjlighet att resa så mycket med barnen så brukade vi resa hemma. Vi bestämde vilket resmål vi ville till och sedan skapade vi monument som hörde till den platsen, åt mat som var typiska för det resmålet och så vidare. Sist så valde vi London och fixade Big Ben, åt fish and chips samt spelade Wii-spelet från Londons olympiska spel. Barnen får fixa biljetter och vara pilot och flygvärdar på flygresan och berätta vilka länder vi reser över med hjälp av en atlas.
Tänk på att barnen kan vara ganska mätta när det gäller aktiviteter efter en skolvecka/förskolevecka så det är inte säkert att de uppskattar mer aktiviteter utan de kanske helst vill sitta hemma och mysa med familjen framför en film. Jag skrev om det här i inlägget om barns behov av lugn och ro.
Berätta för barnen hur mycket ni uppskattar att umgås med dem. De här är guldstunder som ni alla kan bära med er. Tänk på att inte ha för höga förväntningar på dessa aktiviteter utan njut av det som blir. Om barnen bara hinner hem och sedan börjar tjata om nästa tillfälle få du ta det som barns sätt att visa tacksamhet. Att de vill ha mer av det de redan fått.
Jag brukar tacka barnen för en fantastisk dag.
Fyll gärna på med mer idéer i kommentarerna.
Som ni alla vet är det inte läge just nu med föreläsningar så jag har fått ställa in en hel del evenemang nu under våren 2020. Jag avvaktar några dagar till innan jag flyttar fram Halmstad 25 maj och Helsingborg 26 maj. Till hösten hoppas jag få köra igång igen. Då besöker jag följande orter:
Lund 21 september, Ystad 22 september, Växjö 23 september och Karlskrona 24 september
Eventuellt Helsingborg 5 oktober och Halmstad 6 oktober. Varberg 7 oktober och Göteborg 8 oktober
Skövde 2 november, Jönköping 3 november, Linköping 4 november och Norrköping 5 november
Falun 16 november, Eskilstuna 17 november och Västerås 18 november
Hej!
Jättebra inlägg! Allt behöver inte kosta pengar och alla blir involverade! Jag har en fråga kopplat till detta. I nedan inlägg är barnen i fokus – såklart! Men om det finns saker som de vuxna både måste och vill göra? Saker där inte barnen kan vara med så mkt, alternativt de tycker att det är trist att vara med. Typ snickring, vedkapning, målning, rabattrensning. Hur gör man då? Jag försöker alltid vara med barnen en stund först och sedan förbereda dem på att jag behöver göra “mitt” och att de får gärna vara med (ger exempel på vad och frågar vad de vill göra). Men detta räcker inte – de vill såklart att jag ska vara med dem hela tiden. De är 2 och 5.
Du kanske har idéer?
Hlsn, Annika
Jag förstår ditt dilemma Annika. Att först tillgodose deras behov av kontakt, närhet och så vidare tänker jag också är A och O. Sedan tänker jag spontant att det inte är saker du behöver göra utan saker som du vill göra. Det kan låta som en liten skillnad men den är rätt stor. För när vi behöver eller måste något finns risken att barnen inte vill att vi ska göra dem och gör allt de kan för att vi inte ska göra dem. Jag ser att du har tänkt till och erbjudit dem att delta i det du gör. Det tycker jag också att vi ska göra framförallt i fall vi faktiskt vill att de ska vara med. Då kan vi berätta att vi gärna vill att de ska delta och bjuda in dem och berätta att vi uppskattar deras sällskap.
Att de inte tycker det är lika roligt som om du leker kan man ju bekräfta och visa empati inför men sedan berätta att nu vill jag göra det här. Jag brukar tänka på att göra dessa stunder korta till en början med och sedan utöka tiden. Jag brukar också tacka barnen för att de lekte medan jag pysslade eller vad det nu är jag gör. Barn kan uppleva det frustrerande att jag väljer att göra det jag vill istället för att leka med dem när de vill men de kommer också att klara av denna erfarenhet. De kanske blir ledsna och då kan du bekräfta det. Jag förstår att du tycker det är tråkigt när jag … Vi brukar ha roligt när vi …Om du vill vara med mig får du gärna hjälpa till med … Vill ni hellre leka kan ni göra det tillsammans. Ibland kan jag också tänka mig att berätta att jag först tänker göra det här och att jag sedan kan leka vidare. Om jag nu vill det. Tack för din kommentar!
Kanontips! Jag längtar redan efter nästa helg. Det blir påskbrasa och grottletning. Helt klart. Bra också att du nämner att det kan bli för mycket aktiviteter om man inte ser upp.
Tack Mattias! Ja, det kan lätt bli för mycket och då tar barnens energi slut och det som skulle bli en fantastisk dag tillsammans blir katastrof. Det är lätt att vi skyller på barnen när de inte håller humöret uppe men egentligen är det vi som behöver vara uppmärksam på vad de verkligen behöver. Ibland är det lugn och ro. Våra skolbarn älskar att ta det riktigt lugnt på helgerna. Att gå omkring i morgonrock, äta sen frukost. Slappa! Sen har vi ju barn som behöver minst en tur per dag ut på vår landhockeyplan eller studsa en timme i studsmattan men dessa aktiviteter görs av gammal vana och därför att de har ett enormt stort behov av rörelse.
Det är underbart med gemensamma aktiviteter. Men de där stunderna att “bara vara” tillsammans är guld värda. Ligga bredvid varandra och läsa t ex…
Mmm mysigt! Bara vara! Helt klart guld värda!
Tänker att dessa stunder av att bara vara är då vi verkligen är tillsammans.
Ja och jag passar på så länge jag får dela den närheten. Våra barn har vi ju bara till låns. Men jsg hoppas att vi byggt en sån relation att viljan till bra kontakt finns oavsett om han blir vuxen…
Det önskar jag också. Att vi har byggt upp en kontakt som både vi och våra barn väljer att upprätthålla även när de blir äldre.
Pingback: Familjetid, grunden till en harmonisk familj | Maria Kleins blogg
Vilken bra idé med önskestund! Det ska jag testa också.
Berätta gärna hur det gick! Lycka till!
Pingback: Semestertips för barnfamiljer | Maria Kleins blogg