Jag har alltid varit en person som gillar att ifrågasätta, reflektera och diskutera olika saker. Den senaste tiden har jag reflekterat över vilka budskap en del böcker förmedlar och hur viktigt det är att jag tillsammans med barnet diskuterar innehållet och vuxnas beteenden. Jag kan börja med boken “Spinkis och Katta”. Spinkis har fått sitt smeknamn av en vuxen som tyckte att han var för smal. Han gillar inte namnet men verkar ha fått acceptera det. Vill vi att barn ska få smeknamn som beskriver deras yttre och som de själva inte vill ha?
I Ovänner i samma lag skäller tränaren Blixten: “Ni spelar som en påse nötter. Ni samarbetar inte och har ingen moral. Skärp er! Annars får ni sitta på bänken båda två.”
I Kasper gör mål ska Kasper spela sin första match. Vid ett tillfälle ropar tränaren Peter “Stoppa honom Kasper! Sover du?”
Är det sådant här som vi vill att tränare ska säga till våra barn?
I Kasper spelar i skollaget blir det vid ett tillfälle en frispark. En spelare, Marcus tänker lägga den men då sätter Kim foten på bollen och säger: “Kasper ska skjuta. Han skjuter bättre än du!” Kanske något som ett barn skulle kunna säga men då säger tränaren Lasse: “Bort från bollen, Marcus! Låt Kasper skjuta.” Inför sista matchen säger tränaren Lasse: “Hör på nu! Om vi vinner den här matchen blir vi stans bästa lag. Men om vi ska vinna måste ni samarbeta. Du också Marcus. Det lönar sig inte att vara sur.” Ska tränare peka ut enskilda barn och framförallt förstår inte tränaren att Marcus blev ledsen när han inte fick slå frisparken och blev utpekad som sämre än Kasper?
I Kasper på fotbollslägret berömmer tränaren Peter om och om igen Kasper för hans mål. När barnen inte är tysta och sover kommer tränaren in och skriker åt dem. Är det så man som tränare skapar trygghet?
Jag tänker att det skulle behövas lite mer diskussion kring hur vi vuxna pratar med barn. Oavsett om det är i idrottsrörelsen eller i böcker.
Vad är då barnböcker om inte litteratur? Litteraturens uppgift är densamma för barn som för vuxna att gestalta livet på ett konstnärligt sätt. Litteraturen beskriver de stora känslorna liksom de små. Alla sorts böcker finns för människor i alla åldrar. Ditt inlägg handlar om litteratur som en kanal att uppfostra människor på och det är helt förkastligt. Litteratur är konst oavsett om den riktar sig till en människa som precis börjat tala eller till någon som precis ska dra sitt sista andetag. Har du läst de senaste Alma pristagarna? Det är exempel på litteratur.
Du har helt rätt. Min önskan om att barn ska bli sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar kan ibland gå till överdrift. Jag har förmånen att ha ett barn som reflekterar och ifrågasätter när vuxna inte behandlar barn på ett respektfullt sätt och därför får vi intressanta samtal utifrån dessa böcker. Jag tänker nog för mycket på de barn som kanske blir behandlade på ett icke respektfullt sätt och inte ens får en annan bild i de böcker hen läser. Det blir liksom normaliserat. Men precis som du skriver kan inte det ansvaret läggas på författare. Tack för din kommentar.