fbpx

Det finns inga måsten på julen

Redan i november börjar julen göra sig tillkänna genom julsånger i butikerna och pynt i överflöd. För en del är det startskottet för en stressig tid som håller på i över en månad. Stressen över att pynta i tid, hitta de bästa julklapparna och helst laga jul- och nyårsmaten från grunden fyller våra kalendrar med fler sysslor än vi kanske orkar med. Det som i barns ögon skulle bli en glädjefylld tid tillsammans med familjen. En tid de längtat efter, blir en tid Bild1som de lär sig fasa inför. Vuxna som försöker leva upp till alla måsten. Vi måste resa mycket under julen för att besöka alla släktingar även om det skulle behövts en tidsmaskin för att hinna med. Vi måste fixa all traditionell julmat från grunden även om hälften inte smakar gott. Vi måste uppfylla barnens önskelista även om vi inte har råd utan behöver köpa på kredit. Vi måste pynta mycket inomhus för så gör man på julen. Vi måste sätta upp ljusskapelser utomhus om vi bor i ett område där det är en hög nivå av julstämning även om vi egentligen tycker det är onödigt.

Hur många av dina måsten är krav som du tror att du behöver leva upp till? För vems skull stressar du genom julen?

Med inspiration av Marshall Rosenbergs ”Ett språk för livet” brukar jag göra en lista liknande den jag gjort nedan.

Skriv ner alla ”måsten” och ta reda på anledningen till att du gör dem.

Sätta upp julstjärnor i alla fönster

Hälsa på alla släktingar

Köpa dyra julklappar

Laga mat från grunden

Byta gardiner

Sätta upp ljusskapelser i trädgården

Se på julkalendern

(Fyll i några egna)

Det finns inga måsten utan bara val med olika konsekvenser. Vilka val gör du? Prova att säga ”jag vill…” framför varje måste och avsluta med anledningen.

Till exempel: Jag vill byta gardiner därför att …

Är anledningen något som sjunger till ditt hjärta eller är det något som du gjort bara för att det alltid har varit så eller för att du tror att andra förväntar sig det av dig.

Tycker alla i familjen att det är viktigt eller är det du som tycker att det är viktigt? Kan någon annan i familjen, som hellre vill, göra detta?

Jag tror det är viktigt att ta ledningen i våra liv och det gäller även vid traditionsbundna tillställningar som julen. Gör det du vill göra istället för det du tror att andra förväntar sig av dig. När du gör saker för att du själv vill gör du det med mer glädje, och glädje hör julen till. På samma sätt är det viktigt att lyssna på vad barnet vill. Vill det till exempel inte se på julkalendern så tvinga det inte. För vems skull ska de se?

”Men jag gör alla måsten för barnens skull”, kanske det är någon som svarar. Har du kollat att det verkligen är viktigt för dina barn? Jag tror att barnen nöjer sig med mindre än vad vi tror, om vi själva känner oss bekväma med våra val. Det är dessutom inte roligt att känna att ens föräldrar uppoffrar sig. Det ger en bitter eftersmak.

Sätt er tillsammans i familjen och kom överens om vad som är viktigt för er när det gäller julen. På vilket sätt kan ni tillsammans skapa den jul ni alla vill ha. Vad kan ni välja bort och vad kan ni lägga till? Hur kan ni skapa en jul som passar er?

När du lyssnar på barnen kan du ta fram det som är viktigast med julen i just er familj. Ni skapar tillsammans era barns framtida traditioner. Vill du att de ska vara fyllda med massa måsten eller vill? Hur kan du skapa en jul som handlar mer om att ge än att få? Vilka värderingar vill du ge vidare? Hur kan er familj sprida julglädje inom familjen men också till andra? Jag tror att tid tillsammans i familjen är viktigt för både barnens men också föräldrarnas självkänsla. Vår självkänsla får näring när vi blir sedda, hörda, bekräftade, respekterade och tagna på allvar av människor som betyder mycket för oss. Tänk om barnen innerst inne hellre skulle vilja ha tid med dig än dyra julklappar.

 

 

 

 

 

3 reaktioner på ”Det finns inga måsten på julen”

  1. Håller med. Kanske prata om varför vi firar jul och ta ett beslut kring det också i familjen. Är vi en familj som tycker att Jesus födelse ska firas eller inte? Kristendomen är ju inte den enda religionen. Sen kan man ge presenter som just ger tid. Att tillsammans baka en burk kakor till farmor, att barnen ge r bort att städa hos mormor som kanske brutit handleden etc. Att man pratar mer med barnen vad de kan ge bort till andra än vad de önskar sig. Ofta ger det större självkänsla att ge än att få. Ett tips när man har många släktingar är att inte köpa något alls till sina barn, det brukar bli för många prylar ändå som bara samlas på prylberget. Annars kan uppskattade presenter till barn vara ett eget fadderbarn i Sos barnbyar, att tillsammans med förälder få besöka romska öppna förskolan för att ge bort sina leksaker, ett biobesök eller ett simhallsbesök eller en hel dag då mamma och pappa leker med dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.